”Kuinka te kehtaatte”, kysyvät nyt nuoret meiltä aikuisilta. Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa esittämä kysymys levisi nopeasti yleiseksi iskulauseeksi nuorten ilmastolakoissa. Kysymys osoitettiin maailman johtajille, mutta samaa on syytä kysyä kaikilta meiltä.
Nuorilla on oikeus ja suorastaan velvollisuus herättää ja vaatia edeltäviltä sukupolvilta nopeita tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sen sijaan, että närkästymme nuorten sanoista, meidän pitää yhdessä tehdä kaikki voitavamme.
Valtaa pitävillä on vastuu teoista
Keskustelu nuorten kanssa energisoi ja herättää ajatuksia. Ilmaston superviikolla jatkoimme keskustelua nuorten kanssa teemalla #ratkaisevaavoimaa. Kenen pitää toimia ja mistä löytyvät ratkaisut?
Ilmastoveivaaja Laura Kolehmainen, futuristi Perttu Pölönen, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, Slushin sidosryhmävastaava Johannes Tervo, Nuorten Agenda 2030 -ryhmän Rasmus Karell sekä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat haastoivat Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläistä.
Nuorten viesti on selvä: teoilla on kiire. Kaikkia tarvitaan yhteisen ongelman ratkaisemiseen. Nuorten roolina on puhua ja vaatia. Ne, joilla on valta, ovat vastuussa.
Tekoja on
Miksi Pohjolan Voima keskustelee ilmastosta? Siksikö, että niin pitää tehdä? Onko meillä myös tekoja?
Onhan niitä. Sähkön tuotannostamme on jo noin 90 prosenttia hiilidioksidineutraalia. Pohjolan Voima tuottaa noin 20 prosenttia Suomen sähköstä.
Mussalon kaasulauhdelaitoksemme piippu kaatui näyttävästi vuonna 2014 ja samalla poistui lopullisesti 313 MW sähköntuotantoa. Parhaillaan puretaan Kristiinankaupungissa ja Porin Tahkoluodossa sijaitsevia hiililauhdelaitoksiamme. Niiden myötä poistuu 465 MW sähköntuotantoa.
Olemme vähentäneet myös turpeen käyttöä, sillä Rauman Biovoima ja Hämeenkyrön Voima ovat investoineet kierrätyspolttoaineiden lisäämiseen polttoainevalikoimissaan.
Myös vesivoimalaitoksiamme on peruskunnostettu ja tehostettu. Laitoksemme ovat hyvässä kunnossa ja tukevat sähköjärjestelmän toimivuutta eli osaltaan varmistavat sen, että sähkön kysyntä ja tuotanto ovat aina tasapainossa.
Olemme rakentaneet Suomeen yhteensä 16 biomassaa käyttävää laitosta, joiden pääasiallisena polttoaineena ovat metsäteollisuuden sivutuotteet. Ilman biomassaa investoinnit olisivat aikoinaan kohdistuneet todennäköisimmin vain turpeeseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.
Yhteisyrityksemme Teollisuuden Voima (TVO) on pitänyt Olkiluodossa laitosyksikkönsä hyvässä iskussa. Jatkoluvan saaneet yksiköt tuottavat turvallisesti ja hiilidioksidivapaasti sähköä jälleen seuraavat 20 vuotta.
Tämä ei riitä meille
Olemme hyvällä polulla, mutta se ei meille riitä. Jatkamme edelleen markkinaehtoisesti kohti hiilidioksidineutraalisuutta.
Suomen suurin ilmastoteko, OL3-ydinvoimalaitosyksikkö otetaan käyttöön ensi vuonna. Kun laskemme osuutemme TVO:n tuotannosta, Pohjolan Voiman hiilidioksidineutraalin sähkön tuotannon osuus nousee jo 95 prosenttiin.
Jäljelle jäävät hiilidioksidipäästöt aiheutuvat turpeen ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä lämpöä ja sähköä tuottavista yhteistuotantolaitoksissamme. Tavoitteenamme on lähivuosina rajata turpeen ja fossiilisten polttoaineiden käyttö markkinatilanteen mukaan käynnistys- ja varapolttoaineiksi.
Vielä emme pysty sanomaan, että tavoittelisimme täysin hiilidioksidivapaata tuotantoa. Tuotamme omistajiemme tehtaiden tarpeisiin prosessihöyryä ja myös kaukolämpöä kunnille. Niissä toiminnoissa yhden polttoaineen varaan ei voida jäädä eikä polttamisen korvaamiseen ole ainakaan vielä teollisen mittakaavan ratkaisuja.
Me Pohjolan Voimassa luomme ratkaisevaa voimaa kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja huomisen parhaaksi.
Riitta Larnimaa, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Pohjolan Voima Oyj