
Varmasti jokainen meistä kantaa huolta maamme tulevaisuuden kilpailukyvystä ja työpaikoista. Aina ei tule kuitenkaan miettineeksi, mitä kilpailukyky tarkoittaa. Minulle se tarkoittaa maata, jossa yritysten on hyvä toimia ja ihmisten työskennellä. Toivon myös, että koulutetut nuoremme haluavat jäädä tänne rakentamaan itsensä näköistä, kestävää tulevaisuutta.
Mutta mikä tai kuka kilpailukyvyn ja työpaikat luo? Kumpikaan kun ei synny itsestään. Tarvitaan kilpailukykyisiä ja kannattavia yrityksiä, jotka pystyvät tekemään viisaita päätöksiä ja näyttämään rohkeutensa tulevaisuuden ennakoimattomuudesta huolimatta.
Kerron esimerkin. Uuden voimalaitoksen nouseminen paikkakunnalle vie parista vuodesta yli kymmeneen vuoteen, joskus jopa parikymmentäkin vuotta. Tuohon aikaan tarvitaan lukuisia ja taas lukuisia laskelmia, ennusteita, suunnitelmia, vaihtoehtoisia malleja ja tarkennuksia. Usein yksin omaan laitoksen luvitus ja siihen liittyvät valitusprosessit saattavat kestää lähes kymmenen vuotta. Sekä epävarmuuden sietämistä.
Mutta ennen kaikkea tarvitaan vuorovaikutusta ja ymmärryksen lisäämistä paikallisten kanssa, joiden elämänpiiriä tämä mahdollinen laitos koskettaisi. Itse pidän tärkeänä tavoitteena, että kaikille osapuolille paras ratkaisu löydettäisiin yhdessä keskustellen. Totta kai toisinaan eteen tulee tilanne, jossa yhteinen ymmärrys on kovin kaukana toisistaan. Ikäväksi se mielestäni muuttuu silloin, kun eri osapuolia ei haluta kuulla tai etsiä yhdessä sopivinta ratkaisua.
Ymmärrän hyvin ihmisten huolen, kun mietitään esimerkiksi paikkakunnalle mahdollisesti rakennettavaa uutta energialaitosta. Miten tuttu maisemani muuttuu, pystynkö liikkumaan lähiluonnossa jatkossakin? Tuoko hanke riittävästi hyötyjä paikkakunnalle?
Jatkan vielä energiateemalla. On ymmärrettävää, ettei huolten kanssa painiessa osaa välttämättä ajatella, että maamme yritykset ja kansalaiset tarvitsevat sähköä yhä enemmän: jokainen meistä käyttää puhelinta, lähes kaikki tietokonetta, entistä useammalla on hybridi- tai sähköauto mietinnässä. Käytännössä jokaisella on kodissaan sähköverkko ja useimmiten siihen kytkettyjä kodinelektroniikkalaitteita. Sama pätee yrityksiin – mittakaava vain on paljon suurempi, Kulutettava sähkö tulee tuottaa jotenkin.
Tarvitsemme Suomeen enemmän kokonaisvaltaista ajattelua ja eri näkökulmien huolellista ja yhteensovittavaa punnintaa: jos ja kun haluamme, että maassamme on merkityksellistä elää ja tehdä töitä jatkossakin, on mielestäni tärkeä ymmärtää, miten tuo kaikki saavutetaan ja säilytetään.
Teollisuuden kilpailukykyyn keskeisesti vaikuttava energiateollisuus haluaa osaltaan viedä eteenpäin puhdasta siirtymää. Annetaan sille mahdollisuus: ymmärretään investointien valtavan pitkä ja epävarmoja vaiheitakin sisältävä aikajänne. Ei vaaranneta investointien kannattavuutta äkkinäisillä poliittisilla päätöksillä. Ollaan yhtä mieltä siitä, että haluamme pitää Suomen kilpailukykyisenä jatkossakin.
Ilkka Tykkyläinen
toimitusjohtaja
Pohjolan Voima Oyj