Vesivoimayhtiössämme PVO-Vesivoimassa on vuoden 2024 aikana jatkettu Raasakan vesivoimalaitoksen ohijuoksutusten tarkempaa säätöä, vaihdettu valaisimia ledvalaisimiksi ja kiinnitetty huomiota kiinteistöjen lämpötiloihin. Kaikki tämä tuo energiansäästöä.
Kemijoen Isohaaran uudemmalla voimalaitoksella sekä yhdellä pumppaamolla on vaihdettu valaisimia ledvalaistukseen.
”Haemme sitä kautta energiatehokkuutta, mutta kyse on myös työturvallisuudesta. Vanhojen valaisimien valoteho on heikompaa kuin nykyaikaisten ledvalaisimien”, kertoo PVO-Vesivoiman käynnissäpidon asiantuntija Veli-Matti Hämäläinen.
Aina ei tarvita investointeja, vaan käyttötapojen muutosta
PVO-Vesivoimassa on tänä vuonna ylipäätään kiinnitetty huomiota kiinteistöjen energiankulutuksen pienentämiseen.
”Aina ei välttämättä tarvita edes investointeja, vaan pieniä käyttötapojen muutoksia. Keskitymme siihen, että pienennämme kiinteistöjen energiankulutusta nykyisillä laitteistoilla. Saamme säästöjä, kun energiaa käytetään kiinteistöissä oikea-aikaisesti eli juuri silloin, kun sitä tarvitaan”, Hämäläinen tiivistää.
Hämäläisen mukaan lämpöpumppujakin on toki asennettu joihinkin kohteisiin, mutta muitakin keinoja on, kuten olemassa olevien laitteistojen fiksumpi käyttäminen. Se on myös materiaalitehokasta. Kun paikalla ei olla, lämpötiloja alennetaan, ja kun tullaan taas paikalle, lämpötila saadaan nykylaitteilla nousemaan sopivaksi tehokkaasti.
”Meillä on esimerkiksi korjaamohalli, jossa on pidetty keskitalvellakin 20 asteen lämpötilaa. Kun pudotamme lämpötilaa silloin, kun korjaamolla ei työskennellä, saadaan aika isojakin säästöjä. Investointeja ei tarvita, eivätkä työskentelyolot heikkene.”
Ohijuoksutusten tarkkuutta parannetaan edelleen
Valaisun ja lämmityksen optimointi on tärkeää, mutta moninkertaisesti merkittävämpää energiansäästöä koituu siitä, että Raasakan vesivoimalaitoksen vesien ohijuoksutusmääriä pystytään säätämään aiempaa tarkemmin.
Ohijuoksutuksen säätötarkkuutta parannettiin viime vuonna merkittävästi, ja tänä vuonna sitä on kehitetty edelleen. Se tuo merkittävästi energiansäästöä: parhaimmillaan jopa tuhansia megawatteja vuodessa.
Kyse on Raasakan vanhan uoman ympäristövirtaamasta, jota juoksutetaan velvoitteiden ja yhteistyösopimusten mukaisesti erityisesti kesä-lokakuussa. Vesimäärä vaihtelee tilanteen mukaan kuukausittain ja viikoittain.
Juoksutuksia on tehty muiden reittien ohella raottamalla padon suurta tulvaluukkua. Sen avulla on kuitenkin vaikea säätää veden määrää tarkasti, ja pienehkön vesimäärän juoksuttaminen aiheuttaa lisäksi tärinää ja tuo meluhaittaa lähirannoille.
Tästä päästiin eroon, kun keksittiin käyttää lappoputkia. Ne on sijoitettu tulvaluukun päälle, ja ohijuoksutuksessa niistä jokaisesta kulkee läpi kuutio vettä. Niiden avulla saadaan tarkasti määriteltyä se, paljonko vettä vanhaan uomaan juoksutetaan. Tämä säästää energiaa huomattavasti aiempaan tapaan verrattuna.