Helsingin Messukeskuksessa lauantaina järjestetty nuorten ilmasto- ja luontohuippukokous keräsi yhteen yli 200 nuorta ympäri maata. Nuoret halusivat varmistaa, että heidän äänensä kuullaan, kun Suomi valmistautuu YK:n ilmastohuippukokoukseen. Viesti oli terävä: ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä.
Skotlannin Glasgow’ssa lokakuun lopussa alkavan ilmastokokouksen yhtenä tavoitteena on kirittää maita niiden ilmastotoimissa ja tavoitteenasettelussa. Ilmastopaneeli IPCC:n elokuussa 2021 julkistama raportti kertoo, että keskilämpötilan nousun rajaamiseksi 1,5 asteeseen on tehostettava toimia ja tehtävä nopeita päätöksiä.
Lauantaisen ilmasto- ja luontohuippukokouksen aikana nuoret kertoivat ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Näitä terveisiä välitetään Suomen päättäjille sekä EU:n tulevaisuuskonferenssiin.
Iltapäivällä pidetyssä COP26-paneelissa keskustelivat Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin, Suomen ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlberg ja UK:n suurlähetystön Marika Hakkarainen, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajan Anni-Sofia Niittyvuopio ja nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen. Paneelissa keskusteltiin erityisesti siitä, millaisin viestein ja odotuksin Suomi on lähdössä neuvotteluihin. Paneelin juonsi ympäristöaktivisti Pessi Päivärinne.
Marjo Nummelin kertoi paneelissa, että Glasgow’n kokous on Pariisin sopimuksen välitarkastelun paikka. Skotlannissa on tavoitteena sopia lopuista toimeenpanon teknisistä seikoista ja ilmastorahoituksen, päästökehityksen ja -toimien raportoinnin läpinäkyvyydestä.
– Se, mitä maat ovat Pariisin sopimuksessa luvanneet tehdä, ei todellakaan riitä 1,5-asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Siksi Glasgow’n kokous on erittäin tärkeä. Näyttää siltä, että olemme edelleen reilusti yli kahden asteen polulla. Tarvitaan poliittista sitoutumista ja konkreettisia tekoja, Nummelin totesi.
Lisää kunnianhimoa tarvitaan
Lauantain tilaisuudessa esiteltiin myös nuorten Mock COP26 -ilmastosopimus, jolla nuoret kirittävät myös Glasgow’n ilmastokokouksen tavoitteita.
Nuorten ilmastosopimuksessa on kuusi pääteemaa, joilla he herättelevät päättäjiä. Sopimuksessa perätään ilmasto-oikeudenmukaisuutta, joka toteutuu ottamalla nuoret mukaan päätöksentekoon. Ymmärrystä voidaan lisätä ilmasto-opetuksella, joka rohkaisee vaikuttamaan.
Nuoret vaativat myös kunnilta selkeitä aikatauluja fossiilisista polttoaineista luopumiselle ja tukea kestäville elinkeinoille. He muistuttavat, että ilmastonmuutos on nähtävä maailmanlaajuisena terveysriskinä. Jotta taataan kaikkien hyvinvointi on nuorten vaatimuslistalla myös luonnon monimuotoisuuden vaaliminen. Se tarkoittaisi, että kolmannes kuntien maa- ja vesialueista suojeltaisiin.
Yksi Glasgow’ssa äänensä kuuluviin saava nuori on Maija Kuivalainen, joka osallistuu ilmastokokoukseen Suomen delegaatiossa nuorten edustajana.
– Yhtenä toiveena olisi se, ettei neuvotteluista tulisi pelkästään ilmastopuheiden euroviisut. Me tarvitsemme oikeita konkreettisia toimenpiteitä, suunnitelmia ja aikatauluja, jotta saamme alle kahden asteen tavoitteen toteutettua. Aikataulu on hyvin tiukka.
Glasgow’n kokous on merkittävä paikka nuorille esittää vaatimuksensa.
– Kokoukseen osallistuu neuvottelijoiden lisäksi kymmeniä tuhansia toimijoita, joista nuoret ovat yksi näkyvin ja äänekkäin ryhmä. Ja näin pitää ollakin, Marjo Nummelin sanoi.
Panelistit jakoivat näkemyksen siitä, että kaikilla ilmastotoimilla on kiire. Aikaa ei ole hukattavaksi.
– Tutkijat sanovat, että meidän pitäisi vähentää päästöjämme tällä vuosikymmenen aikana. Juuri julkaistun raportin mukaan päästöt ovat kuitenkin kasvamassa. Meidän pitää ehdottomasti saada lisää kunnianhimoa, ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlberg totesi.
Korona kirittää ilmastotoimia
Miksi ilmastokriisiin ei reagoida yhtä nopeasti kuin esimerkiksi koronaan reagoitiin?
Yksiselitteistä vastausta ei panelisteilla ollut, mutta Jan Wahlberg uskoo, että koronan rinnalla ilmastoasiat nousivat uuteen ulottuvuuteen.
– Korona oli kuin pukuharjoitus ilmastokriisiin ja herätys ihmiskunnalle, että ilmasto- ja luontokysymykset tulee ottaa vakavasti, hän sanoi.
Nuorille hän lähetti kannustavan viestin.
– Painakaa päälle, jotta sisäistämme ja tunnustamme, missä tilanteessa olemme.
Yhtenä ilmasto- ja luontohuippukokouksen sponsorina toiminut Pohjolan Voima on luonut jo pitkään yhteyksiä nuoriin ilmastovuoropuhelun ylläpitämiseksi.
– Olemme järjestäneet nuorten kanssa muun muassa webinaareja ja erilaisia keskustelutilaisuuksia. Meille oli suuri kunnia olla nuorten ilmasto- ja luontohuippukokouksen yhteistyökumppani, Pohjolan Voiman viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riitta Larnimaa sanoo.
Kuva: COP26-paneelissa keskustelemassa (vas.) keskustelun juontaja Pessi Päivärinne, Maija Kuivalainen, Anni-Sofia Niittyvuopio, Marjo Nummelin, Jan Wahlberg ja Marika Hakkarainen.