Sähkö tulee töpselistä -podcast käsittelee energia- ja ilmastoasioita niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Podcastin toinen kausi syntyi yhteistyössä Suomen Podcastmedian kanssa. Teemojen ideointiin osallistuivat myös viestinnän ja journalistiikan opiskelijat.
Podcasteja tuotetaan ja kuunnellaan nyt paljon: arvioiden mukaan internetin käyttäjistä jopa viidesosa kuuntelee podcasteja. Kuunteluminuuteista kilpailtaessa laatu ratkaisee.
– Podcastin tuotannossa ensisijaista on suunnitelmallisuus. On pohdittava, ketä halutaan tavoittaa ja mitä saada aikaan. Samaan aikaan podcastissa on yhdistyttävä kiinnostava aihe, houkutteleva näkökulma ja mielenkiintoiset vieraat. Yrityspodcastikaan ei saa olla mainostusta, vaan kuuntelijoille on tarjottava relevanttia sisältöä, muistuttaa Sähkö tulee töpselistä -podcastin tuottaja ja käsikirjoittaja Heidi Laaksonen Suomen Podcastmediasta.
Podcast suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Pohjolan Voiman viestinnän kanssa. Aiemmin Ylellä työskennelleelle Laaksoselle suunnittelu oli helppoa, sillä Sähkö tulee töpselistä -podcasteissa on vahva journalistinen näkökulma.
– Sähkö tulee töpselistä -podcastia voi verrata ajankohtaisohjelmaan. Se avaa maailmantilannetta, energiantuotannon tulevaisuutta ja meitä kaikkia koskettavaa vihreää siirtymää. Jos energia-asiat eivät aiemmin ole kiinnostaneet, niin nyt on korkea aika!
Ilmastoasiat kiinnostavat nuoria
Podcastin toisen kauden suunnittelussa hyödynnettiin nuorten ajatuksia. Marraskuussa 2021 Suomen Podcastmedia järjesti Jyväskylässä viestinnän ja journalistiikan opiskelijoille työpajan, jossa nuoret ideoivat podcast-jaksojen aiheita ja vieraita.
– Opiskelijat kokivat energia-aiheen aluksi haastavaksi, mutta vauhtiin päästyään intoutuivat ideoimaan. Poimimme opiskelijoiden ehdotuksista pari jaksoideaa sekä muutamia vierasehdotuksia, kertoo työpajaa vetänyt tuottaja Kaisu Kälviäinen Suomen Podcastmedialta.
Opiskelijoita kiinnostivat erityisesti ilmastoon ja teknologiaan liittyvät kysymykset. Pohjolan Voima on aiemmin käynyt ilmastokeskustelua nuorten kanssa muun muassa järjestämissään tilaisuuksissa ja nuorten ilmasto- ja luontohuippukokouksessa. Sankoin joukoin työpajaan osallistuneilta nuorilta saatiin paljon positiivista palautetta tilaisuudesta ja sen toteutuksesta. Myös jaksojen vieraille podcastiin osallistuminen oli mukava kokemus.
– Kävimme vieraiden kanssa äärimmäisen kiinnostavia keskusteluita, ja moni jäi studiolle juttelemaan aiheista vielä nauhoituksen päätyttyäkin. Uuden kauden teemoista erityisesti sähköautoilu ja vaelluskalat synnyttivät juontajien ja vieraiden välillä vilkasta vuoropuhelua – nämä jaksot kiinnostavat varmasti kuulijoitakin, Laaksonen kertoo.
Opiskelijan kommentti
”Päällimmäisenä työpajasta jäi hyvä ja inspiroitunut fiilis. Työskentelyssä pääsi todella haastamaan itseensä, sillä sekä intensiivinen työskentelymuoto että työpajan aihe olivat itselle uusia. Aiheen pariin pääseminen tuntui aluksi aika haastavalta, sillä tehtävä vaati yllättävän paljon substanssitietoa tämän hetken energiakeskustelusta sekä pinnalla olevista aiheista ja ilmiöistä. Ainakin meidän ryhmässä päästiin kuitenkin nopeasti hommaan kiinni, jonka jälkeen työskentely sujui tosi kivasti ja jouhevasti.”
Venla Rauhamäki
kolmannen vuoden viestinnän opiskelija Jyväskylän yliopistosta
Ota kuunteluun Sähkö tulee töpselistä -podcast
Osallistu keskusteluun ja jaa meille oma kuunteluhetkesi somessa #sähkötuleetöpselistä.
Seuraa myös Pohjolan Voimaa Instagramissa @pohjolanvoima ja Twitterissä @PohjolanVoima