Pumppuvoimalaitoshankkeemme Kemijärven alueelle
Selvitämme sähkön varastointiin tarkoitetun pumppuvoimalaitoksen mahdollisuutta Kemijärvelle
Selvitämme mahdollisuutta rakentaa pumppuvoimalaitos Kemijärven alueelle PUHTI-nimisessä hankkeessamme. Muun muassa Norjan ja Itävallan vuoristoseuduilta tuttu pumppuvoimalaitos keskittyy sähkön varastointiin. Se vastaisi maamme suureen tarpeeseen ei vain tuottaa tasaisesti, vaan myös varastoida riittävän pitkäaikaisesti tuotettua sähköä. Siten pystytään varmistamaan sähkön saatavuus suomalaisille ja vakaa toimintaympäristö kotimaiselle teollisuudelle.
Suomi tarvitsee sähkön saatavuuden varmistamista
Suunnittelemme Kemijärvelle noin 500 megawatin (MW) tehoista pumppuvoimalaitosta, joka mahdollistaisi jopa viikon mittaisen sähkön varastoinnin. Pumppuvoimalaitoksen tehtävänä on tasata ja varmistaa sähköntuotantoa. Toimintaperiaate perustuu korkeuseron hyödyntämiseen. Silloin, kun sähköä on tarjolla paljon, vettä pumpattaisiin Kemijärvestä ylempänä sijaitsevaan varastointialtaaseen. Kun sähköstä on pulaa, laskettaisiin vesi varastointialtaasta turbiinin läpi takaisin Kemijärveen. Näin sähköjärjestelmään saadaan tehokkaasti tuntuva määrä lisäkapasiteettia silloin, kun sitä kipeimmin tarvitaan.
Sijaintina olisi Kemijärven Askanaavan alue
Pumppuvoimalaitos sijaitsisi noin viisi kilometriä Kemijärven Askanselästä länteen nykyisin metsätalouskäyttöön ojitetulla Askanaavan alueella. Alue on pienehkö ja luonnostaan kuppimainen. Varastointiallas muodostettaisiin maastonmuotojen avulla patoamalla vaarojen välisiä alueita. Näin pitäisimme muutokset ympäristöön mahdollisimman vähäisinä. Suunnitellun varastointialtaan pinta-ala olisi noin 300 hehtaaria. Pinta-ala vastaisi hieman alle puolta Rovaniemen lentokentästä tai noin puolta Tuusulanjärvestä.
Varsinainen pumppuvoimalaitoksemme sijaitsisi varastointialtaan ja Kemijärven välisellä Mömmövaaralla, jonka sisälle louhittaisiin pumppuvoimalaitokselle tila. Vesi johdettaisiin tunnelia pitkin Kemijärveen, joka pinta-alaltaan suurena järvenä toimisi luontaisena ala-altaana.
Hae mukaan Puhdin ympäristövaikutusten seurantaryhmään
Oletko kiinnostunut Puhdin ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA)? Sinulla on mahdollisuus hakea seurantaryhmään, jossa on paikka muutamalle kemijärveläiselle.
Kokoamme parhaillaan teistä paikallisista koostuvaa seurantatyöryhmää, jonka kanssa käymme tarkempaa vuoropuhelua ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA). Kerromme arvioinnin etenemisestä seurantaryhmälle ja ryhmän jäsenenä voit esittää mielipiteitäsi YVA:sta ja siihen liittyvistä selvityksistä. Seurantaryhmä kokoontuu muutaman kerran vuodessa ja kokouksiin voit osallistua paikan päällä tai etäyhteydellä. Ensimmäinen tapaaminen on tammikuun alkupuolella 2025.
Hae siis mukaan 30.11.2024 mennessä! Kerro meille sähköisellä lomakkeella yhteystietosi ja kuvaus siitä, miksi haluat osallistua seurantaryhmään. Lomakkeeseen pääset oheisella QR-koodilla.
Toivomme siis ryhmään muutamaa kemijärveläistä, jotka eivät edusta muita mukaan kutsumiamme tahoja.
Mitä ympäristövaikutusten arvioinnilla tarkoitetaan?
Puhti-hankkeemme etenee parhaillaan kohti ympäristövaikutusten arviointia: viimeistelemme nyt YVA-ohjelmaamme.
Mikä onkaan YVA?
Kyseessä on ympäristövaikutusten arviointi. Haluamme tehdä YVA:n erittäin laajasti ja huolella, keskustellen samalla kanssasi. Arvioinnin yhteydessä selvitämme myös mahdollisen hankkeemme vaikutuksia esimerkiksi Kemijärveen, porotalouteen, metsästykseen ja kalastukseen.
Näin PUHTI-hanke etenee
PUHTI-hankkeemme etenee suunnitellun maltillisesti alkuvaiheessaan. Kesän 2024 aikana hankealueella ei tehdä mitään näkyviä toimenpiteitä, jotka vaikuttaisivat paikallisten tai kesäasukkaiden arkeen.
Olemme käyneet tärkeää keskustelua useiden sellaisten tahojen kanssa, joita hanke koskettaa. Keskustelut jatkuvat myös kesäkauden jälkeen. Otamme saamamme palautteen huomioon selvittäessämme, millaiset ratkaisut hankkeen toteuttamisessa olisivat kaikille parhaita mahdollisia.
Teemme nyt myös alustavaa vesistömallinnusta Kemijärven Askanselästä. Lisäksi valmistelemme maastotutkimuksia sekä ympäristövaikutusten arviointia. Ympäristövaikutusten arvioinnin pyrimme aloittamaan vuoden 2025 alkupuolella. Sen jälkeen edessä ovat hankkeen lupahakemukset ja tekninen suunnittelu. Rakentaminen voisi alkaa lupien saamisen jälkeen. Tavoitteenamme on, että pumppuvoimalaitos olisi toiminnassa 2030-luvulla.
Investointeja sähköntuotantoon tarvitaan
Sähkönkulutuksen arvioidaan kaksinkertaistuvan seuraavan 15 vuoden aikana, kun yhteiskunta sähköistyy. Tämä edellyttää investointeja sähköntuotantoon sekä sähköjärjestelmän tasapainottamiseen tarvittavaan säätövoimaan ja varastointiratkaisuihin. Pumppuvoimalaitokset soveltuvat varastointiratkaisuksi erittäin hyvin.
Hanke vahvistaisi seudun ja koko Suomen kilpailukykyä
Olemassa olevaa, koeteltua teknologiaa hyödyntävä pumppuvoimalaitoksemme vahvistaisi Kemijärven seudun, Lapin ja koko Suomen kilpailukykyä: se toisi työpaikkoja PUHTI-nimisen hankkeemme eri vaiheisiin ja kiinteistöverotuottoja kunnalle.
Puhtaan siirtymän edistäminen
Pumppuvoimalaitokset mahdollistavat osaltaan puhtaan siirtymän investointeja, kuten vetytaloutta, tuuli- ja aurinkovoiman lisäämistä ja teollisuuden sähköistymistä.
Ympäristövaikutukset arvioidaan
Olemme sitoutuneet kattaviin ympäristövaikutusten arviointeihin. Uskomme, että niiden myötä löydämme parhaat mahdolliset toimintatavat sekä varmistamme luontoarvojen toteutumisen.
Kysymyksiä ja vastauksia pumppuvoimalaitoshankkeesta
Millaiset asiat pumppuvoimalaitoshankkeessa askarruttavat? Olemme käyneet kemijärveläisten sekä paikallisten yhdistysten ja yhteisöjen kanssa hyviä keskusteluita hankkeesta. Samalla on noussut esiin niitä tärkeitä kysymyksiä, jotka ovat monilla mielen päällä nyt hankkeen selvitysvaiheessa. Tässä jutussa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin sen tiedon pohjalta mitä meillä tällä hetkellä on. Osaan kysymyksistä saamme vastauksia myöhemmin, kun tutkimukset ja selvitykset etenevät.
Tiesitkö?
Pumppuvoimalaitoksia on käytetty energian varastoimiseen ja säätövoiman tuottamiseen jo pitkään. Niiden toimintaperiaate ei silti ole monelle tuttu meillä pohjoisessa Euroopassa. Pumppuvoimaan, sen rakentamiseen ja pumppuvoimalaitosten tekniikkaan liittyy paljon jännittäviä yksityiskohtia. Jaamme tässä juttusarjassa kiinnostavaa tietoa eri näkökulmista.
Faktat hankkeesta
Laitoksen tyyppi: pumppuvoimalaitos
Teho: n. 500 megawattia (MW)
Sijainti: Askanaapa, Kemijärvi
Varastointialtaan koko: 300 hehtaaria
Pudotuskorkeus: jopa 150 metriä
Energiavarasto jopa viikon tarpeisiin
Tiivis vuoropuhelu ja yhteistyö ovat meille Puhti-hankkeessa äärimmäisen tärkeitä. Eri vaiheissa tarvitsemme monenlaista osaamista, asiantuntemusta, sekä näkökulmia. Porukasta saa myös puhtia! Tässä juttusarjassa kysymme kuulumisia ihmisiltä, jotka ovat jollain tavalla mukana työssä, tai joita hanke muulla tavoin koskettaa.
Markus Pyykönen, projektipäällikkö
Mikä on roolisi hankkeessa?
Olen Puhti-hankkeen projektipäällikkö ja työpöydälläni on tällä hetkellä viestintä ja sidosryhmätapaamiset, YVA-ohjelman valmistelu, hankealueen pohja- ja geofysiikan tutkimusten suunnittelu, Askanselän vesistömallinnus sekä hankkeen sujuvuuden edistäminen. Innostuneissa tunnelmissa! On hienoa olla osa hanketta, joka edistää sähkömarkkinoiden tasapainoa ja kasvattaa varavoimakapasiteettia. Hankkeen myönteiset vaikutukset yhteiskuntaan tekevät työstäni erityisen merkityksellistä.
Jani Pulli, toimitusjohtaja, PVO-Vesivoima Oy
Mikä on roolisi hankkeessa?
Minulla on ilo toimia Puhti-hankkeen päävastuullisena. Tunnelmani ovat erittäin myönteiset, sillä hankkeemme varmistaisi sähkön saatavuutta ja vakaata energiaympäristöä kaikille suomalaisille sekä elinvoimaa suoraan ja epäsuorasti paikallisille.
Veli-Matti Hämäläinen, käynnissäpidon asiantuntija, PVO-Vesivoima Oy
Mikä on roolisi hankkeessa?
Toimin Puhti-hankkeen yhteyshenkilönä maanhankinnassa sekä maanvuokrasopimuksissa. Odotan mielenkiinnolla myöhemmin tehtävien maastotutkimusten tuloksia, koska niiden perusteella voimme jatkaa keskusteluja ja tehdä seuraavat päätökset. Myös hankkeen ympäristövaikutusten selvitys tehdään hyvin perusteellisesti. Aika näyttää, miten hanke etenee eli tunnelmat ovat odottavat.
Antti-Pekka Sipola, käyttöpäällikkö, PVO-Vesivoima Oy
Mikä on roolisi hankkeessa?
Olen ollut mukana käynnistämässä Puhti-hankkeen alkua ja selvitän parhaillani, millaisin edellytyksin pumppuvoimalaitos voitaisiin Kemijärvelle rakentaa. Hanke on jännittävässä vaiheessa, ja odotan innolla, miten se kehittyy. Jos hanke toteutuu, se tulee olemaan yhtiömme suurin rakennusprojekti sitten vesivoimalaitosten rakentamisen – eli historiallinen hetki meille kaikille.
Heräsikö kysymyksiä? Meille on ensiarvoisen tärkeää käydä alusta alkaen tiivistä vuoropuhelua kaikkien sidosryhmien kanssa. Haluamme löytää yhdessä hankkeeseemme ratkaisut, jotka ovat kaikille parhaat mahdolliset.
Jani Pulli
Toimitusjohtaja
PVO-Vesivoima Oy
puh. 050 386 2680, jani.pulli@pvo.fi
Riitta Larnimaa
Johtaja, yhteiskuntasuhteet ja vastuullisuus
Pohjolan Voima Oyj
puh. 050 438 2466, riitta.larnimaa@pvo.fi
Seuraa hanketta Facebookissa
Kerromme Facebookissa hankkeen etenemisestä ja sen vaiheista, sekä jaamme yleistä tietoa pumppuvoimalaitoksista. Myös hankkeen parissa toimivat ihmiset tulevat sivulla tutuiksi. Sivu on tarkoitettu vain PUHTI-hanketta koskevaan viestintään ja asialliseen keskusteluun.
Voit kysyä hankkeesta myös sähköpostitse puhti@pvo.fi.