DI Markus Pyykönen toimii Pohjolan Voiman tuotannon kehityksen päällikkönä. Tehtävässään hän tukee ja johtaa Pohjolan Voiman ja sen tuotantoyhtiöiden kehitys- ja selvitysprojekteja. Energia-alalla pitkään työskennellyt Markus on omaksunut ihmiskeskeisen lähestymistavan työhönsä. Hän korostaa, kuinka tärkeää on kohdata toiset ihmiset kunnioituksella ja ennen kaikkea – ihmisinä.
Jos Reposaaressa syntynyt ja kasvanut Markus Pyykönen olisi valinnut urapolukseen lapsuuden haaveammattinsa, veistäisi hän työkseen puuveneitä.
“Vietimme lapsuudessani paljon aikaa perheen kanssa vesillä. Välillä istuskelin rannoilla ja vain katselin ohilipuvia veneitä. Veneet ja veneily ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja jossakin kohtaa haaveilinkin tulevaisuudesta puuveneiden veistäjänä”, hän muistelee.
Markuksen polku vei lopulta tekniikan pariin. Kipinä sitä kohtaan syttyi jo ala-asteella, kun perheen kotiin saapui laite, jota ei jokaisessa 80-luvun kotitaloudessa ollutkaan: tietokone.
“Tietokoneet kiinnostivat minua kovasti, ja tekniikka veikin vaivattomasti mennessään. Innostukseeni vaikutti varmasti myös voimalaitoksissa työskennellyt ja teknisesti varsin orientoitunut isäni”, Markus naurahtaa.
Työkalupakissa tuotantoyhtiöiden kehittämistä ja mittavia muutosprojekteja
Tampereen yliopistosta automaatiotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Markus Pyykönen on tänä päivänä pitkän linjan energiaosaaja. Hänen uransa sai alkunsa Meri-Porin ja Naantalin voimalaitoksilta. Meri-Porista miehen työkalupakkiin tarttui voimalaitosten kunnossapitotehtäviä, kun taas Naantalin voimalaitoksella hän pääsi purkamaan hiililaivoja.
Uransa alkuvaiheessa Inkoon voimalaitoksella työskennellyt Markus eteni aina voimalaitoksen johtajaksi asti. Inkoossa osaamiseen tuli täydennystä niin sähkö- ja automaatiojärjestelmien kunnossapidosta kuin ihmisten, projektien ja mittavien muutosprojektien johtamisesta.
Seuraavaksi Markus olikin valmis uuden aluevaltauksensa – ydinvoiman – pariin.
Suurimman osan urastaan tämä pohjolanvoimalainen on uurastanut Fortumilla. Ensimmäiset vuodet vierähtivät ydinvoimaan keskittyneen sähkö- ja automaatio-osaston johdossa, laajojen uudistusten läpivientiä unohtamatta. Tämän jälkeen osastonjohtajuus jatkui ja Markus turvasi ydinvoimaprojektien onnistumista.
Siirtyessään Pohjolan Voimalle Markus ei ollut pelkästään varustettu vankoilla projektijohtamisen taidoilla ja kyvyllä kehittää tuotantoyhtiöitä, vaan halulla kehittää koko alaa laajemmin. Uransa aikana hän onkin ehtinyt vaikuttaa energia-alan useissa erinäisissä yhteenliittymissä, yhdistyksissä ja hallituksissa.
Yhteiskunnan etu tuo merkityksellisyyttä pitkän linjan energiaosaajan työhön
Markus Pyykönen aloitti Pohjolan Voiman palveluksessa syyskuun alussa 2023. Tehtävässään hän valmistelee, johtaa ja kehittää hankkeita ja projekteja, sekä tukee tuotantoyhtiöitä eli Pohjolan Voiman tytäryhtiöitä. Hankkeisiin liittyviä selvityksiä tämä tuotannon kehityksen päällikkö tekee aina kannattavuudesta teknologioihin ja toteutettavuudesta päästöihin, samalla hankkeiden toimintatapojen kehittämisestä huolehtien. Uusia tuulia puhaltaa 1.9.2024 alkaen, koska Markus ryhtyy nykyisen roolinsa lisäksi Pohjolan Voiman tytäryhtiön Rauman Biovoiman osa-aikaiseksi toimitusjohtajaksi.
Töitään mies hoitaa hybridisti joko kotitoimistoltaan Järvenpäästä tai Helsingistä Pohjolan Voiman Mikonkadun toimistolta käsin.
”Välillä vierailen myös tuotantoyhtiöissä. Etenkin Kuusankoski ja Lappeenranta ovat tulleet tutuiksi, mutta toisinaan tieni vie Poriin, Raumalle tai Iijoelle”, hän kertoo.
Projektipäällikkönä Markus toimii muun muassa ultrakondensaattoriprojekteissa ja pumppuvoimalaitoksen mahdollisuutta selvittävässä PUHTI-hankkeessa, jonka hän nostaakin keskiöön: ”Tällä hetkellä erityisesti PUHTI tuo merkityksellisyyttä työhöni, koska sähkömarkkinoita tasapainottavalla ja varavoimakapasiteettia lisäävällä hankkeella on vaikutusta yhteiskunnan kokonaisetuun.”
Pohjolan Voimassa Markusta viehätti yhtiön perusfilosofia:
”Olen aina arvostanut ja pitänyt Pohjolan Voimaa vakaana ja vastuullisena toimijana. Omakustannushintaisen toimintamallimme mukaan omistajat ovat samalla asiakkaitamme, joita palvelemme. On myös hienoa, että pienellä huippuasiantuntijoiden porukalla huolehditaan omistajiemme tuotanto-omaisuudesta ja tuotetaan heille arvoa. Se heijastuu myös yhteiskuntaamme ja meihin suomalaisiin sähkön toimitusvarmuutena.”
Teknisen osaamisen ohella kohtaamiset ratkaisevat
Markuksen mukaan tehtävässä pärjää, kun on omaksunut riittävän voimalaitostekniikan ja energia-alan osaamispohjan. Hän on kuitenkin oivaltanut, että itse ei voi olla kaikkien asioiden asiantuntija:
“Asioiden väliset yhteydet ymmärtää parhaiten silloin, kun löytää ihmiset, joilla on tarvittavat tiedonmuruset kokonaisuutta varten.”
Markus kertoo, että yksi hänen uransa tärkeimpiä oppeja on olla ihminen ihmiselle:
“On osattava kuunnella ja esittää oikeita kysymyksiä sekä antaa keskusteluissa tilaa myös niille hiljaisimmille äänille. Kohtaamisten ja kunnioittavan keskustelutavan merkitystä ei voi liikaa korostaa.”
Uran varrelta haastateltavamme mieleen onkin muun muassa painautunut Inkoon voimalaitosta johtaneen Markku Aholan valloittava ja välitön tapa kohdata ihmisiä.
Alan ajankohtaisten tapahtumien seuraaminen on Markuksesta myös olennaista työssä onnistumiseksi.
”Tällä hetkellä energiamarkkinat herättävät kiivasta keskustelua. Tyypillinen ajatus on, että tuotantolaitosten häiriöt liittyisivät energian hintojen suunnitteluun. Tämä on harmillinen harhaluulo, koska todellisuudessa häiriöt eivät ole kenenkään etuja ja niiden korjaamiseksi tehdään usein yötä myöten töitä”, hän kertoo.
Tulevaisuudelta Markus toivoo, että oma tekeminen pysyy monipuolisena ja jatkuu ihmisten kanssa. Hänen mukaansa nähtäväksi jää, lyökö ydinvoima itsensä laajemmin läpi sekä se, miten energian varastointiratkaisut ja vetytalous kehittyvät.
Energiaa ihmisistä ja monipuolisista harrastuksista
Arjessa Markusta motivoi haasteiden ratkominen ja koko tiimin pienet yhteiset onnistumiset. Myös yhteistyö sidosryhmien, kuten tuotantoyhtiöiden, suuntaan korostuu.
“On mukavaa päästä selvittämään, missä voimme Pohjolan Voimana auttaa ja mitä voimme yhdessä tehdä”, hän kuvaa ja jatkaa: ”Työni suola on erilaiset kohtaamiset aina kollegoista asiakkaisiin ja päättäjiin asti.”
Työnsä ulkopuolella Markus saa energiaa perhearjesta ja monipuolisista harrastuksistaan. Kesäinen harrastaminen tarkoittaa mökkeilyä, purjehtimista ja maastopyöräilyä, kun taas talvella hänet löytää rinteestä tai kamppailulajien parista.
”Omakotitalo ja mökki pitävät huolen siitä, että tekemistä riittää, koska aina on jotakin nikkaroitavaa tai korjattavaa”, mies naurahtaa.