Nuorisopoliitikot haluavat Suomelle isomman roolin ilmastopolitiikassa
Poliittiset nuorisojärjestöt tuuppivat Suomea ilmastotoimijoiden etujoukkoihin. Kunnianhimoa ja edelläkävijyyttä pidetään suomalaisten velvollisuutena kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. Glasgow’n anti oli nuorille päättäjille pettymys, mutta he uskovat globaalin yhteistyön tuottavan lopulta tulosta. Pohjolan Voima kysyi nuorten näkemyksiä kokouksen jälkeen.
Nopeammin päätöksiä, tiukempia linjauksia, globaalin oikeudenmukaisuuden korostamista, luonnon monimuotoisuuden varjelua – ennen kaikkea Suomelta aktiivisempaa roolia ilmastotyössä. Tällaisia ajatuksia herätti Glasgow’n ilmastokokous nuorisopoliitikoissa.
Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh arvioi, että vaikka huippukokouksen lopputulema oli pettymys, tilanne on kokouksen jäljiltä kaikesta huolimatta parempi kuin aiemmin.
– Vasemmistonuoret vaatii, että Suomi ottaa tiukemman asenteen ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Suomen on alueellisen ympäristöpolitiikan lisäksi otettava vahva rooli myös kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa, sanoo Sheikh.
Suomi on tehnyt hyvää työtä
Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen on ilahtunut EU:n kunnianhimoisestasuhtautumisesta.
– Pidän tärkeänä, että päästövähennystavoitteet ovat kunnianhimoisia. Suomi onkin tehnyt erinomaista työtä esimerkiksi kivihiilen käytön lopettamisessa. Näen toivoa siinä, että Suomi voisi olla kokoaan suurempi toimija maailmalla, näyttää esimerkkiä ja viedä osaamista esimerkiksi niihin maihin, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa ilmastokriisin suhteen, hän sanoo.
Kaikki poliittiset nuorisojärjestöt tunnustavat, että Glasgow’n suurin merkitys tuli siitä, että siellä lyötiin lukkoon Pariisin sopimuksen edellyttämiä toimenpiteitä ja sovittiin niiden seurannasta.
– Tuli kokouksesta siis hyvääkin. Sitoumuksia tarkastellaan jatkossa vuosittain, kivihiilestä luopumisen tarve lausuttiin vihdoin ääneen ja tunnistettiin se, että ilmastonmuutoksen torjunta tulee vaikuttamaan kaikkeen ja kaikkiin yhteiskunnissa, Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kiteyttää.
Hänkin korostaa, että Suomen tulee olla tulevaisuudessakin kestävän kehityksen etujoukoissa.
– Vain globaalilla yhteistyöllä saavutetaan tarpeelliset päästövähennykset. Viimeistään nyt pitäisi olla selvää, että uusi niin sanottu vihreän siirtymän kakku kasvaa jatkuvasti ja parhaille apajille pääsevät ne, jotka ovat sitoutuneet ilmastollisesti kestävään tulevaisuuteen, Perholehto sanoo.
Suomen pysyttävä edelläkävijöiden joukossa
Vihreiden nuorten puheenjohtaja Peppi Seppälä näkee, että Glasgow’n kokouksesta lähti selvä viesti myösyrityksille ja sijoittajille. Ilmastotavoitteet tulee saavuttaa ja fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä tullaan luopumaan, vaikka esitys hiilen käytön lopettamisesta vesittyikin.
– Suomella on nyt mahdollisuus panostaa puhtaaseen teknologiaan sekä toimia edelläkävijänä ilmastotoimissa. Vaikka nyt sovitut toimet eivät olleet riittäviä, tullaan ilmastotoimia tarkastelemaan tulevaisuudessa vuosittain ja lämpenemisen pitäminen 1,5 asteessa vaatii yhä tiukempia toimia. Suomen kannattaa tehdä toimia etukenossa, Seppälä kannustaa.
RKP:n nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids olisi toivonut, että Glasgow’n tavoitteet olisivat olleetkunnianhimoisempia sekä maita tiukemmin sitovia.
– Vaikka ilmaston lämpeneminen on menossa 2,4 asteeseen, Suomen on pidettävä tiukasti kiinni omasta linjauksestaan, joka rajaa lämpenemisen 1,5 asteeseen, hän sanoo.
Yhteistyö nuorten kanssa jatkuu
Pohjolan Voiman osuus Suomen sähköntuotannosta on lähes viidennes. Yhtiö on sitoutunut
hiilidioksidineutraaliin tulevaisuuteen ja tavoitteena on 99-prosenttisesti hiilidioksidineutraali sähköntuotanto ja 85-prosenttisesti hiilidioksidineutraali lämmöntuotanto vuoteen 2025 mennessä.
– Meillä kaikilla on vastuu siitä, että tulevilla sukupolvilla on elämisen edellytykset. Siksi haluamme tehdä yhteistyötä myös nuorten kanssa. Esimerkkinä yhteistyöstä on Pohjolan Voiman kumppanuus nuorten ilmasto- ja luontohuippukokouksessa, sanoo Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen.