Päästötön energia tuo kasvua energiatoimialalle
Energia-ala on todennäköisesti ensimmäinen täysin päästötön toimiala Suomessa.
Toimitusjohtaja Rami Vuola uskoo, että päästöttömyys tuo tullessaan kasvuedellytyksiä.
Kotimainen energiayhtiö EPV Energia Oy on ollut Pohjolan Voiman asiakas yli 30 vuoden ajan. EPV tuottaa ja hankkii 5,6 prosenttia kaikesta Suomesta tuotettavasta energiasta.
EPV Energia ja Pohjolan Voima jakavat yhteisen tavoitteen markkinaehtoisesti tuotetusta ja hiilidioksidineutraalista sähköstä.
– Energiatoimiala kulkee hiilidioksidineutraaliudessa eturintamassa. Mitä todennäköisimmin se on ensimmäinen suomalainen toimiala, joka on täysin päästötön. Yhteiskuntahan aloitti rajoitteiden asettamisen energia-alasta, siksi muut toimialat ovat saattaneet päästä tähän saakka vähän helpommalla. Nyt ne painivat samanlaisten haasteiden kanssa, kuin meillä oli vastassamme vuosia sitten, Rami Vuola sanoo.
Kustannustehokkaat ratkaisut ovat myös ympäristöystävällisiä
Rami Vuola muistuttaa, että energiayhtiöillä on vilpitön halu investoida hiilineutraaleihin vaihtoehtoihin.
– Totta kai päästöjen vähentäminen on kiinni investointihalukkuudesta, mutta yritykset eivät voi tehdä tappiollisia investointeja. Energia-ala on pääomavaltainen ala ja investointien elinkaaret ovat pitkiä, Vuola muistuttaa.
Markkinaehtoisuus tarkoittaa hänen mukaansa myös sitä, että uusilla teknologioilla on hyvät edellytykset syrjäyttää vanhat teknologiat. Jo nyt on nähtävissä kehityssuunta, jonka myötä kustannustehokkaat ratkaisut ovat myös ympäristöystävällisiä.
– Vanhasta uuteen siirtyminen vaatii kuitenkin aikaa, sillä alan omaisuusmassat ovat valtavia. Tänään ei voida päättää, että laitokset suljetaan ja heti huomenna ollaan uuden ääressä, hän toteaa.
Mielikuva energia-alan vanhoillisuudesta on väärä
Rami Vuola pitää Pohjolan Voiman roolia erittäin merkittävänä koko toimialan maineen kannalta. Pohjolan Voima tuottaa suomalaisessa yhteiskunnassa ratkaisevaa voimaa.
– Pohjolan Voima tuottaa merkittävän osan suomalaisesta sähköstä, eikä sillä ole enää pitkä matka täydelliseen päästöttömyyteen. Onkin erikoista, että energia-ala mielletään usein vanhoilliseksi, sillä hiilineutraalius on ollut energiayhtiöiden strategioissa jo 2000-luvun alusta saakka.
Vuola korostaa, että energiayhtiöt ovat jo tehneet paljon ilmastomyönteisiä päätöksiä.
– Meillä EPV:ssä päästöt ovat noin kolmannes siitä, mitä ne olivat noin kymmenen vuotta sitten. EPV:n hallitus on linjannut, että yritys on päästötön 2035 mennessä, mutta todennäköisesti olemme päästöttömiä jo paljon ennen sitä, hän sanoo.
Päästöttömän sähkön markkinoilla on hyvät edellytykset kasvuun
Rami Vuola uskoo, että uudet energiaratkaisut tuovat yrityksille kasvumahdollisuuksia ja laajentavat koko liiketoiminta-alaa.
– Isoin kysymys on se, mihin suuntaan sähkönkulutus muuttuu, ja kykeneekö sähkö jossain vaiheessa syrjäyttämään kokonaan fossiiliset polttoaineet. Jos näin käy, sähkönkysyntä kasvaa ja markkinat kasvavat. Se puolestaan tarkoittaa yleisesti hyvää kaikille niille, jotka sillä toimialalla ovat, hän sanoo.
EPV:ssä seurataan kiinnostuneena, millaisiksi osoittautuvat muiden toimialojen pyrkimykset vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista.
– Teollisuusliitot tekevät nyt omia tiekarttojaan päästöttömyyteen. Kohta nähdään, kuinka esimerkiksi kemianteollisuus aikoo sinne päästä. Se osoittaa sitten sen, kuinka suuri transformaatio tulee jostain muista energiamuodoista esimerkiksi sähkönkulutukseen, Vuola pohtii.
Eläkeraha etsiytyy energian ääreen
Vuola näkee energiateollisuuden tulevaisuuden valoisana.
– Energiateollisuudella ei ole tulevaisuudessa minkäänlaista ongelmaa, jos hoidamme asiamme hyvin. Yhteiskunnan ja ihmisten tarve energialle on enemminkin kasvava kuin vähenevä.
Lisäksi päästöttömyys kiinnostaa myös sijoittajia.
– Ala on muuttumassa, sillä tapa, jolla omistetaan energiainfraa ja -tuotantoja, on muutoksessa. Tästä on esimerkkinä se, että eläkeraha etsiytyy enenevässä määrin meidän toimialallemme.
Teksti: Annamari Nurminen
Takaisin Pohjolan Voima – Ratkaisevaa voimaa -sarjan pääsivulle