Rauman Biovoima on jo irtautunut turpeesta
30.3.2020
Rauman Biovoiman yhteistuotantolaitoksessa turpeen käyttö on käytännössä jo historiaa. Vuonna 2006 valmistunut voimalaitos on Suomessa ollut edelläkävijä puuperäisten polttoaineiden käytössä.
Rauman Biovoima tuottaa lämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Laitoksen kattiloissa palaa metsäteollisuuden puu- ja hakkuutähteitä, biolietettä sekä teollisuuden ja kotitalouksien kierrätyspolttoainetta. Turvetta laitoksessa on käytetty enää reservinä.
Rauman Biovoiman omistavat Pohjolan Voima 72 prosentin osuudella ja Rauman Energia 28 prosentin osuudella.
– Pikkuhiljaa turpeen käyttö vähentynyt. Vielä kymmenen vuotta sitten sitä poltettiin talvikuukausina. Nyt on useampi vuosi mennyt niin, että turvetta on käytetty vain yhtenä tai kahtena kuukautena. Tänä talvena näyttää siltä, että emme polta turvetta laisinkaan, kertoo toimitusjohtaja Timo Pitkänen.
Neljäsosa on kierrätyspolttoainetta
Rauman Biovoiman suurin jaemäärä on kierrätyspuu.
– Se tarkoittaa esimerkiksi maalaamatonta ja käytöstä poistettua puuta, kuten trukkilavoja. Me käytämme myös bioperäisiä teollisuuden sivutuotteita. Lisäksi poltamme paperitehtaalta tulevaa puun kuorta. Metsätähteitä polttoaineestamme on noin 10 prosenttia, Pitkänen kertoo.
Neljäsosa Rauman Biovoiman polttoaineista on teollisuuden ja kaupan pakkausmateriaaleja ja erilliskerättyä energiajätettä.
– Olemme alusta saakka käyttäneet monipuolisia jakeita. Jäteperäisiä polttoaineita olemme polttaneet jo parikymmentä vuotta. Korroosioriskien vuoksi emme todennäköisesti kasvata niiden osuutta yli 25 prosentin.
Kierrätyspolttoaineiden lisäys toisi myös lisäyksen laskennallisiin päästöihin, sillä jätteitä pidetään osittain fossiilisena polttoaineena.
– Voimalaitokselta toimitetun kaukolämmön osuus Rauman Energian kaukolämpötoimituksista on yli 99 prosenttia.
Olemme mukana Hinku-projektissa, joten kyse on siis myös alueellisista tavoitteista ja imagosta, Pitkänen kertoo.
Turve jäänyt varapolttoaineeksi
Turvetta on Rauman Biovoimassa käytetty ainoastaan varapolttoaineena markkinahäiriöiden ja kuormahuippujen aikana. Käyttö on Timo Pitkäsen mukaan kutistumassa nollaan.
– Turpeen käytöstä olemme luopuneet suunnitelmallisesti, mutta päästöoikeuksien hinnannousu olisi joka tapauksessa jättänyt turpeen pois polttoainevalikoimistamme. Korkea hinta varmistaa sen, että turvetta käytetään meillä ainoastaan vara- ja huoltovarmuuspolttoaineena, Timo Pitkänen kertoo.
Rauman Biovoima koki metsäteollisuuden lakon aikana, millaisia saatavuusvaikeuksia puuperäisten polttoaineiden varassa toimiva laitos saattaa kohdata.
– Lakko osoitti meille, että ketjun katketessa metsäenergiaa ei ole saatavissa. Sitä ei saada varastoista, sillä esimerkiksi metsätähdemurskeita ei voida säilöä kuten turvetta. Jo muutaman viikon markkinahäiriö näkyi ja sahojen ja tehtaiden seistessä sivutuotteita ei saatu, Pitkänen kertoo.
Lue myös:
- Blogi: Fossiilisista polttoaineista luopuminen etenee vauhdilla
- Pohjolan Voima testaa fossiilisia korvaavia polttoaineita Raumalla
- Nyt puhutaan turpeesta
- Blogi: Turveratkaisuja pohditaan meilläkin päät sauhuten
- Hämeenkyrössä kierrätyspolttoaineet avittavat turpeesta luopumista
- Energia- ja metsäteollisuus vakuuttuneita
”Ilman vero-ohjaustakin turpeen käyttö puolittuu”