Jani Pulli aloitti PVO-Vesivoiman toimitusjohtajana
Pitkän linjan vesivoimaosaaja, insinööri Jani Pulli aloitti PVO-Vesivoima Oy:n johdossa 1.9.2020. Käyttömestarina yli 20 vuotta sitten Pohjolan Voima -konsernissa aloittanut Pulli tunnetaan erityisesti säätövoiman asiantuntijana.
Jani Pullin, 45, työura Pohjolan Voimassa alkoi Oulusta Leväsuon käyttökeskuksesta vuonna 1999. Käyttömestarina työskennellyt Pulli oli mukana keskittämässä PVO-Vesivoiman voimalaitosten ohjausta. Nyt ympyrä sulkeutuu ja Pulli palasi Ouluun Pohjolan Voima -konserniin kuuluvan PVO-Vesivoiman toimitusjohtajana. Samalla hän palaa lapsuutensa maisemiin.
Työura Pohjolan Voimassa on vienyt Jani Pullin monen pestin kautta yrityksen johtoon. Hänet nimitettiin Pohjolan Voiman energiapäälliköksi vasta viime vuonna. PVO-Vesivoima Oy:n toimitusjohtajana Pulli seurasi eläkkeelle jäävää Pertti Pietistä.
Vesivoima kytkeytyy ilmastotavoitteisiin
PVO-Vesivoima Oy tuottaa sähköä vesivoimalaitoksillaan Iijoella, Kemijoella, Kokemäenjoella ja Tengeliöjoella. Voimalaitoksia on 12 kappaletta, joista neljä on osakkuuslaitoksia. Yhtiö tuottaa vuosittain sähköä yhteensä noin 1,7 terawattituntia.
– Muuttuva sähköntuotantorakenne Pohjoismaissa – ja etenkin Suomessa – vaatii enemmän säätövoimaa tukemaan sähköjärjestelmää. Säätävää kapasiteettia on poistunut. Markkinoille on tullut runsaasti säästä riippuvaa tuotantoa, jota ei normaalitilanteessa pystytä säätämään, Jani Pulli muistuttaa.
Pulli seisoo vakaasti vesivoiman takana, sillä hänen mukaansa Suomen sähköjärjestelmäkään ei pysyisi pystyssä ilman sitä. Vesivoima vastaa keskimäärin jopa yli 70 prosentista vuorokautisesta sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisesta. Säätövoimana toimivan vesivoiman ansiosta voidaan rakentaa lisää säästä riippuvia tuotantomuotoja ja autetaan Suomea pääsemään ilmastotavoitteisiinsa.
– Vesivoima on uusiutuvaa, kotimaista, hajautettua, hiilidioksidineutraalia ja erityisen joustavaa tuotantoa. Sitä voidaan hyödyntää tasapainottamaan sähköjärjestelmää eri aikajänteillä, sekuntitasolta jopa vuositasolle. Vesivoimalla pystytään varastoimaan suuria määriä energiaa pitkäksi aikaa. Siihen eivät muut tällä hetkellä tunnetut teknologiat kykene, hän sanoo.
Vesivoimaan liittyy keskeisesti myös vesiympäristön hoito ja kehittäminen yhdessä sidosryhmien kanssa.
– Iijoen vesistövisio, toimenpideohjelma sekä kokonaisuuteen liittyvät laajat vaelluskalojen luonnonkierron palauttamishankkeet ovat siitä erinomainen osoitus. Meillä on vahva yhteistyön perinne, ja sitä haluan luonnollisesti jatkaa, Pulli sanoo.
Omia akkujaan Jani Pulli lataa moottoripyöräilemällä ja viettämällä aikaa perheen sekä eloisan bordercollien kanssa.
– Nautin matkustelusta, ja tänä kesänä olenkin kierrellyt eri paikoissa Suomessa. Vallitsevassa tilanteessa tulevat matkustussuunnitelmat keskittyvät lähinnä kodin ja työpaikan väliseen kulkemiseen.
Teksti: Annamari Nurminen