Vastuullisuus osana ammattitaitoa: Mitä se tarkoittaa sinulle, Pohjolan Voiman tuotanto-omaisuudenhoidon johtaja Kaj Råtts  

Vastuullisuus organisaation kaikessa toiminnassa tarkoittaa myös koko henkilöstön kattavaa vastuullisuusosaamista. Sen juuret ovat ajantasaisen tietotaidon lisäksi sekä yrityskulttuurissa että johtamisen käytännöissä. Me Pohjolan Voimassa vahvistamme vastuullisuusosaamistamme esimerkiksi sisäisillä koulutuksillamme sekä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tässä juttusarjassa kerromme, mitä vastuullisuusosaaminen merkitsee eri asiantuntijoiden näkökulmista. 

Pohjolan Voiman tuotanto-omaisuudenhoidon johtaja ja Kymin Voiman toimitusjohtaja Kaj Råtts  

”Vastaan itse tuotanto-omaisuutemme hoidon johtamisesta ja kehittämisestä. Tehtävässäni minulle on ollut erityisen tärkeää parantaa tuotantolaitostemme välistä vuorovaikutusta ja vahvistaa prosessimaista tekemistä, eli kehittää erityisesti pitkän aikavälin elinkaaren hallintaan liittyvää yhteistyötä.  

Voimalaitosten elinkaarenhallinta on vastuullisuusteko: kun ylläpidämme olemassa olevia voimalaitoksiamme, ne pysyvät turvallisina ja tuottavat jatkuvasti ja pitkään arvoa asiakkaillemme. Meillä omaisuudenhoidossa on kyse juuri siitä, että huolehdimme energiaa tuottavasta omaisuudestamme ja kehitämme sitä. Siihen liittyy voimalaitosten elinkaaren hallinta, kunnossapito, kehittäminen sekä luvat, ympäristöasiat ja voimalaitosten kilpailukyvyn varmistaminen. Viime vuosina erityisesti sota ja pandemia ovat korostaneet myös huoltovarmuusnäkökulmaa – logistiikkakriisit ovat nostaneet toimitusketjujen varmuuden esiin entistä voimakkaammin.  

Voimalaitosten hyvällä ylläpidolla ehkäisemme käytettävyyshäiriöitä, jotka muodostavat aina riskin muun muassa ympäristön ja työturvallisuuden näkökulmasta. Välttämällä käytettävyyshäiriöitä esimerkiksi yhteistuotantolaitoksilla minimoimme myös fossiilisten polttoaineiden käyttöä, jotka ovat meillä strategian mukaisesti käynnistys-, vara- ja huoltovarmuuspolttoaineita.  

Yksi elinkaarenhallintaan ja vastuullisuuteen liittyvä haaste on myös turpeen poltosta luopuminen. Tämän eteen olemme jo useamman vuoden ajan tehneet töitä määrätietoisesti ja hyvin tuloksin. Prosessi on kuitenkin pitänyt toteuttaa hallitusti ja välttäen riskejä voimakattiloiden korroosioon ja käyttöhäiriöihin: kattilat kestävät turvetta korvaavien polttoaineiden käytössä eri tavoin, joten ratkaisuja on mietittävä voimalakohtaisesti.  

Kymin Voiman toimitusjohtajan tehtävässä pohdin myös toimitusvarmuutta ja toimittajavalintoja. Vastuullisuuskysymykset ovat olennainen tekijä toimittajavalinnoissa. Joskus käy niin, että emme esimerkiksi vaihda toimittajaa kustannustehokkaampaan vastuullisuusriskin vuoksi. Johtamisessa ja päätöksenteossa on tärkeää, että kestävyyskulma huomioidaan ajoissa. Siinä vaiheessa, kun esimerkiksi eri toimittajien tarjoukset on jo vertailtu, on hieman myöhäistä ryhtyä miettimään vastuullisuutta – sen tulee olla mielessä koko prosessin ajan.  

Vastaan meillä Pohjolan Voimalla myös projektista, jossa kehitämme hankintaprosessiamme niin, että varmistamme selkeän ja läpinäkyvän johtamisen, kun toimimme laajasti verkostoissa. Näin huolehdimme, että hankintaketjut ovat kunnossa ja niissä toimitaan oikein. Tämä vaatii selkeitä prosesseja ja systemaattisuutta. Sopimusten ja seurantakäytäntöjen on oltava ajan tasalla ja kokouksissa käydään läpi myös vastuullisuusasioita. Ketjut ovat nykyisin pitkiä, emmekä tee kaikkea hankintaa itse. Siksi on tärkeää pystyä luottamaan kaikkiin, jotka sitä tekevät.”