Vastuullisuus osana ammattitaitoa: Mitä se tarkoittaa sinulle, rahoitusjohtaja Kaisa Ahtiainen?
Vastuullisuus organisaation kaikessa toiminnassa tarkoittaa myös koko henkilöstön kattavaa vastuullisuusosaamista. Sen juuret ovat ajantasaisen tietotaidon lisäksi sekä yrityskulttuurissa että johtamisen käytännöissä. Me Pohjolan Voimassa vahvistamme vastuullisuusosaamistamme esimerkiksi sisäisillä koulutuksillamme sekä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tässä juttusarjassa kerromme, mitä vastuullisuusosaaminen merkitsee eri asiantuntijoiden näkökulmista.
Pohjolan Voiman rahoitusjohtaja Kaisa Ahtiainen
”Rahoituksen parissa työskennellessä on tunnettava oman organisaation toiminta erityisen hyvin, jotta siitä pystyy kertomaan ja keskustelemaan rahoittajien kanssa. Vastuullisuusasioissa tämä korostuu entisestään: toiminnan kokonaiskuva ei aina ole yksinkertainen, ja sen hahmottamiseksi on ymmärrettävä erilaisten ratkaisujen taustoja. Keskustelut muualla työskentelevien kollegoiden kanssa heijastelevatkin sitä, että vastuullisuusasiat näkyvät nyt kaikkien rahoitusjohtajien pöydillä, vaikka vastuu kestävyysraportoinnista olisi toisaalla.
Rahoittajat ovat hyvin kiinnostuneita vastuullisuudesta ja on hienoa, että esimerkiksi polttoaineiden käytöstä keskustellaan paljon. Vastuullisuuteen liittyvät lainat edellyttävät raportointia pankeille ja kestävyyskysymykset voivat näkyä lainaehdoissa eri tavoin. Olen itse siirtynyt nykyiseen tehtävääni pankista ja tiedän, että nämä kysymykset ovat olleet siellä ajankohtaisia jo pidemmän aikaa. Nyt kestävyysdirektiivi (CSRD) on kuitenkin tuonut tähän tarkemman kehyksen. Meidän työtämme helpottaa se, että voimme direktiivin myötä mahdollisesti raportoida eri pankeille samalla kaavalla.
Pankeissa on myös yhä enemmän ESG-analyysin tekijöitä perinteisten luottoriskianalyytikoiden lisäksi. Meille tämäkin on hieno asia – pääsemme keskustelemaan asiantuntevien ihmisten kanssa, kuulemaan heidän analyysiaan toiminnastamme ja peilaamaan ajatuksiamme. Samalla olemme saaneet meidän päässämme vastuullisuuspäällikkö Katja Permannon mukaan näihin keskusteluihin.
Pohjolan Voima on raportoinut kestävyydestään jo pitkään, mutta määrämuotoisuus tuo nyt muutoksia raportointiin. Asiantuntijaorganisaatiomme on henkilömäärältään pieni, mutta taseeltaan suuri, joten raportointimmekin on suhteessa mittavaa. Olemmekin tottuneet siihen, että käärimme hihat yhdessä. Avoin asenne on tärkeä, sillä joskus tavallisesta poikkeavatkin toiminnot osallistuvat kehittämiseen.
Vastuullisuus on tänä päivänä tärkeä osa työni perustekemistä ja olen mukana Pohjolan Voiman vastuullisuusryhmässä. Vastuullisuuspäällikkömme Katja Permanto vastaa kestävyysraportoinnista ja minä esimerkiksi konsernin taksonomiaraportoinnista. Vastaan myös riskienhallintaprosessistamme, johon CSDR on tuonut uutta kehikkoa. Olemme muun muassa selvittäneet, miten viemme kaksoisolennaisuusanalyysin tulokset osaksi normaalia riskienhallintaprosessia. Samanaikaisesti olemme varmistaneet, että järjestelmämme toimii tähän tarkoitukseen ja seuraavaksi koulutamme järjestelmän käyttäjiä.
Pidän omaa vastuullisuusosaamistani ajan tasalla esimerkiksi koulutuksilla ja tutustumalla artikkeleihin ja tutkimuksiin aiheesta. Tehtävässäni on pysyttävä kärryillä myös ulkopuolisten rating-toimistojen vastuullisuustarkastelusta: rahoittajat voivat tiedustella, miksi jokin taho arvioi meitä ja vastuullisuuttamme tietyllä tavalla. Tärkeässä roolissa ovat myös verkostot, keskustelut toimialamme sisällä, rahoittajien kanssa, sekä sparrailu osakkaiden ja vastuullisuusasiantuntijoiden kanssa. Kokemukseni mukaan vastuullisuuteen liittyvistä asioista viestitään myös organisaatioiden välillä varsin avoimesti, olemmehan kaikki nyt samojen kysymysten äärellä.”