Uutiskirje 6/2024
Kuulumisia
Hukkalämpö hyötykäyttöön Porin Prosessivoimassa
Lämpövoimalaitoksen savukaasujen hukkalämmön talteenotto on voimalaitoksella merkittävä energiansäästötoimi. Lämmöntalteenottolaitos on rakenteilla Porin Prosessivoiman biovoimalaitokselle, ja selvityksiä erilaisten hukkalämpöjen hyödyntämisestä tehdään myös muilla Pohjolan Voima -konsernin voimalaitoksilla.
Porin Prosessivoiman savukaasujen lämmöntalteenottolaitoksen käyttöönottovaihe alkoi syyskuun lopulla ja laitos valmistuu syksyn 2024 aikana.
Lue lisää hukkalämmön talteenotosta
Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksella käynnissä turbiinin peruskunnostus
PVO-Vesivoiman Haapakosken vesivoimalaitoksen toisen turbiinin peruskunnostus käynnistyi syyskuussa. Peruskunnostuksessa vesivoimalan
1. koneen turbiinin juoksupyörä korjataan ja kunnostetaan. Juoksupyörässä havaittiin ennakoimatonta väsymistä, minkä vuoksi koneistolla on voitu tuottaa sähköä vain vakioteholla. Samalla juoksupyörään tehdään kestävyyttä ja säätövoimatuotantoa parantavia muutoksia.
Aikataulun mukaan työ saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä, ja turbiini on mukana tuotannossa jälleen joulukuun lopulla. Voimalaitos tuottaa sähköä toisella koneistollaan myös
1. koneen turbiinin juoksupyörän kunnostustöiden ajan.
Juoksupyörän korjaustyöt ja muutokset toteuttaa Andritz Hydro Oy. Lisäksi asennustöitä voimalaitoksella tekevät OMP-Konepaja Oy sekä PVO-Vesivoiman kunnossapidon kumppani Caverion.
Töiden jälkeen koneistoa voidaan jälleen käyttää tehokkaasti myös tärkeän säätövoiman tuotantoon, jolla varmistetaan kotimaisen sähköjärjestelmän toimivuutta.
Ajankohtaista PUHTI-pumppuvoimalaitoshankkeestamme
Olemme edenneet kesän aikana maltilla Puhti-pumppuvoimalaitoshankkeen suunnitelmassamme, koska tavoitteenamme on käydä aitoa keskustelua paikallisten kanssa, sekä kuunnella ja vastata mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Olemme jatkaneet paikallisten tapaamisia ja avanneet paikallisviestintään hankkeelle Facebook-sivun.
Olemme etenemässä kohti ympäristövaikutusten arviointia, jonka haluamme tehdä lainsäädännön edellyttämää laajemmin ja huolellisesti.
PUHUTAAN ENERGIASTA
Podcastissa: Voiko dialogi olla myös sumutusta?
Viherpesu on jo monelle tuttu käsite. Julkiseen keskusteluun on noussut myös dialogipesun käsite muiden pesujen rinnalle. Jaksossa pureudummekin siihen, mitä sillä tarkoitetaan. Eikö dialogi kuitenkin ole hyvä ja tarpeellinen asia? Voiko dialogia käyttää kyljen kiillotukseen?
Pesunkestävinä asiantuntijoina studiossa ovat keskustelemassa filosofi Kai Alhanen DialogiAkatemiasta sekä Viestinnän eettisen neuvoston jäsenen Taru Nikulainen Brunnen Communications -viestintätoimistosta.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta.
Podcastissa: Pumppuvoimalat osana tulevaisuuden sähköjärjestelmää
Säätökykyisen energian merkitys kasvaa Suomessa, kun siirrytään fossiilisista uusiutuviin energialähteisiin. Yksi osaratkaisu tähän on pumppuvoima. Miten pumppuvoimalat toimivat? Mitkä ovat pumppuvoiman edut? Entä sitten haasteet?
Jaksossa keskustellaan myös Pohjolan Voiman pumppuvoimalahankkeesta, jota suunnitellaan Kemijärven Askanaapaan.
Keskustelemassa ovat Energiateollisuus ry:n asiantuntija Marja Rankila ja Pohjolan Voiman tuotannon kehityksen päällikkö Markus Pyykönen.
Podcastissa: Mihin suuntaan USA:n energiapolitiikka on menossa?
Yhdysvaltojen osuus maailman ilmastopäästöistä ja energiankulutuksesta on merkittävä. Näin ollen USA:n energiapolitiikalla on valtava vaikutus koko muuhun maailmaan ja ilmastonmuutokseen.
Minkälainen rooli USA:n keskushallinnolla ja istuvalla presidentillä on energiapolitiikassa? Millaisia vaikutuskeinoja kansalaisella on? Mihin suuntaan USA on menossa energiamuotojen suhteen?
Studiossa näkemyksiä ja tulevaisuudenkuvia jakamassa ovat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä Helsingin yliopiston dosentti ja Tampereen yliopiston Yhdysvaltain ja Iso-Britannian historian dosentti Markku Ruotsila.
NÄKÖKULMA
Vastuullisuus organisaation kaikessa toiminnassa tarkoittaa myös koko henkilöstön kattavaa vastuullisuusosaamista. Tässä juttusarjassa kerromme, mitä vastuullisuusosaaminen merkitsee eri asiantuntijoiden näkökulmista.
”Mielestämme jo päätös lähteä rakentamaan ja johtamaan yrityskulttuuria on itsessään vastuullista. Olemme rakentaneet Pohjolan Voiman kanssa heidän yrityskulttuuriaan vuodesta 2020 lähtien.
Yrityskulttuuri luo puitteet sille, että ihmiset voivat hyvin ja jokaisella on mahdollisuus toimia, oppia ja onnistua yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa. Avoimuus ja vuorovaikutteisuus ovat pohjana luottamukselle ja psykologiselle turvallisuudelle, jolloin voidaan myös toimia avoimesti ja rohkeasti.”
ENERGINEN MEININKI
Nuorten ympäristöhuippukokouksessa rakennettiin aktiivista toivoa
”Luonnosta ei voi lähteä pois, minkä jokaisen meistä olisi tärkeä tunnistaa paremmin”, oli yksi kantavista ajatuksista Nuorten ympäristöhuippukokouksessa Nuuksion kansallispuistossa Espoossa. Yli 300 nuorta ympäri Suomea, valtaosa peruskoululaisia, kokoontui 25.-26. lokakuuta luontokeskus Haltiaan miettimään ratkaisuja ympäristön heikkenevän tilan pelastamiseksi.
Huippukokouksen järjestäjänä oli Valtioneuvoston kanslian yhteydessä toimiva Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä NUOLI, ja kokouksen tavoitteena oli lisätä nuorten äänen kuuluvuutta niin keskusteluissa päättäjien kanssa kuin monikanavaisen viestinnän kautta. Pohjolan Voima oli yksi tilaisuuden tukijoista.
Lue lisää Nuorten ympäristöhuippukokouksesta
Pohjolan Voimalle myönnetty Hyvän Tekijät -merkki kertoo aktiivisuudesta vapaaehtoistyössä työajalla
Suomen suurin auttamisen sovellus Commu on myöntänyt Pohjolan Voimalle Hyvän Tekijät -vastuullisuusmerkin. Merkin saanut yritys sitoutuu auttamaan lähiyhteisöjään mitattavilla ja yhteisöllisillä teoilla. Merkki myönnetään yrityksille, jotka osoittavat aktiivisuutta ja vastuullisuutta esimerkiksi hyväntekeväisyyden, vapaaehtoistyön ja ympäristötekojen kautta. Pohjolan Voima tekee yhteistyötä Commun kanssa.
Pohjolan Voimassa henkilöstöllä on mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä myös työaikana. Vapaaehtoistyön tekeminen työajalla on mahdollisuus vaikuttaa ja tehdä hyvää yhdessä. Vapaaehtoistyö polkaistiin Pohjolan Voimassa käyntiin keväällä Oulussa ja Helsingissä auttamisen hyvinvointipäivien merkeissä. Tavoitteena on, että auttamisesta tulee vakiintunut toimintatapa ja henkilöstö tekee vuodessa vähintään kaksi vapaaehtoistempausta.