Uutiskirje 7/2024
Kuulumisia
Markkinat vai valtionohjaus? Energiapolitiikan suuntaa etsimässä
Aula Reaserch toteutti Pohjolan Voiman toimeksiannosta energia-alan vaikuttajien ja Pohjolan Voiman sidosryhmien näkemyksiä luotaavan selvityksen keväällä 2024. Aula Researchin toimitusjohtaja Juha Vekkilä summaa tuloksia vieraskynässämme: ”Tulokset valottavat monimuotoista ja ristiriitaista energiakeskustelua, jossa perinteiset ja uudet ratkaisut hakevat tasapainoa vastuullisuuden, toimitusvarmuuden ja tehokkuuden välillä.” Hän toteaa: ”Energia-alan sidosryhmät pitävät edelleen markkinaehtoisuutta ensisijaisena ohjauskeinona, mutta valtionohjauksen kannatus on kasvanut viime vuosina. Tämä trendi heijastaa laajempaa yhteiskunnallista muutosta, jossa geopoliittiset jännitteet ja protektionismin nousu haastavat perinteistä markkinatalousajattelua.”
Lue lisää selvityksen tuloksista Juha Vekkilän vieraskynästä
IHMISET
Viisi näkökulmaa innostuksen voimaan
Ideat, innovaatiot, ihmiset ja innostus tulivat esiin monesta näkökulmasta Neljän iin voimaa -sidosryhmätilaisuudessamme kesällä. Tuomme haastattelusarjassamme esiin eri alojen ihmisten ajatuksia siitä, mikä heitä innostaa ja motivoi. Tutustu Laura Christien, Mari Granströmin, Katariina Kemppaisen, Miikka Korjan ja Sipe Santapukin ajatuksiin innostuksen voimasta.
On kyse suunnasta ja liikkeestä
Motivoidun ongelmanratkaisusta – mitä vaikeampi ongelma, sitä innostavampaa on lähteä sitä ratkomaan yhdessä muiden kanssa. Joskus on niin, että kriisi tavallaan kirkastaa ajatukset, kun taas toisinaan hyvin mennessä näköala hämärtyy, kertoo haastattelussamme Laura Christie, toimitusjohtaja, Academic Work Finland. Haastattelun kuvitus: Linda Saukko-Rauta, Redanredan.
Lue Academic Work Finlandin toimitusjohtaja Laura Christien haastattelu
Tämä on suurta seikkailua, tutkimusmatkailua
Vaihteleva ympäristö, vaihteleva tekeminen ja mieluiten saman päivän sisällä – siinä ovat ne palikat, jotka sysäävät minulla innostumisen liikkeelle. Puhun värikkäästä vaihtelusta eli että pääsee kohtaamaan erilaisia tilanteita ja ihmisiä, kertoo haastattelussamme Mari Granström, Chief Executive Activist, CEO, Origin by Ocean. Haastattelun kuvitus: Linda Saukko-Rauta, Redanredan.
Lue Origin by Oceanin CEO Mari Granströmin haastattelu
Innovaatiotyössä on yllättävää leikillisyyttä
Putkiaivoinsinöörille innovaatiotyössä innostava osuus on usein itse ongelmassa. Siinä, miten tunnistetaan ja rajataan se laatikko, jonka sisällä pitäisi löytää ongelmaan ratkaisu, saada jotain aikaiseksi. Insightilla, oivaltavalla, tarkalla havainnolla, ja sen ymmärtämisellä, on ratkaiseva merkitys. Siitä lähtee liikkeelle huomioiden ketju, joka johtaa ideaan, kertoo haastattelussamme Katariina Kemppainen, SVP, Group R&D, Metsä Group. Haastattelun kuvitus: Linda Saukko-Rauta, Redanredan.
Lue Metsä Groupin SVP, Group R&D, Katariina Kemppaisen haastattelu
Anna huippuosaajien tehdä työtä sydämensä kyllyydestä
Eri alan kirurgeilla, erilaisilla kirurgityypeillä ja kirurgeilla eri kulttuureissa sekä toimintaympäristöissä on toisistaan huomattavasti poikkeavia motivoivia ja innostavia tekijöitä. Pohjois-Amerikassa neurokirurgeja motivoi eurooppalaisia huomattavasti useammin muun muassa raha ja maine, kertoo haastattelussamme Miikka Korja, neurokirurgi.
Lue lisää neurokirurgi Miikka Korjan haastattelusta
Hyvä idea on kuin oven avaus
En ole lääkäri ja en siksi osaa sanoa, mitä tarkalleen ottaen tapahtuu, kun hyvä idea syntyy, mutta sen tuntee kropassa, amerikkalaiset puhuvat gut feelingistä ja jotain siinä on. Hyvän idean tunnistaa vatsanpohjassa ja samalla aivoissa tapahtuu käänne. Käynnistyy jonkinlainen ketjureaktio, jossa ajatukset järjestyvät uuteen asentoon. Hyvä idea on kuin oven avaus, tila vaihtuu, kertoo haastattelussamme Sipe Santapukki, toimitusjohtaja, Apulanta Oy. Haastattelun kuvitus: Linda Saukko-Rauta, Redanredan.
Lue Apulanta Oy:n toimitusjohtaja Sipe Santapukin haastattelu
PUHUTAAN ENERGIASTA
Podcastissa: Ilmastokriisi ja yritykset – kestävä liiketoiminta ilmastokriisin keskellä
Ilmastonmuutos haastaa yrityksiä kehittämään liiketoimintamallejaan ja teknologiaansa kestävämpään suuntaan. Muuttuva ilmasto tuo mukanaan uusia riskejä, jotka vaativat yrityksiltä sopeutumista ja ennakoivaa riskienhallintaa. Mitä keinoja yrityksillä on hillitä ilmastonmuutosta ja samalla sopeutua sen seurauksiin? Entä miten uudet liiketoimintamallit ja vähähiiliset tuotteet voivat edistää kestävää tulevaisuutta?
Jaksossa keskustelemme yritysten ilmastoratkaisuista ja riskienhallinnan keinoista yhdessä Origin by Oceanin toimitusjohtaja Mari Granströmin ja Metsä Groupin tutkimus- ja tuotekehityksestä vastaavan johtajan Katariina Kemppaisen kanssa.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta.
Ympäristötraumat ja -ahdistus: kuinka ylläpitää toivoa ja toimintaa?
Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat yhä näkyvämpiä, ja monille ihmisille luonnonkatastrofit, lajikato sekä ympäristön jatkuva tuhoutuminen herättävät voimakkaita tunteita, kuten surua, pelkoa ja ahdistuneisuutta.Miten ilmastonmuutos ja ympäristön tuhoutuminen vaikuttavat mielenterveyteen? Miten ahdistusta voi käsitellä ja löytää voimavaroja toivoon, toimintaan ja jaksamiseen arjen keskellä sekä ilmaston eteen?
Sähkö tulee töpselistä -podcastin jaksossa pureudutaan ilmastoahdistuksen painaviin kysymyksiin asiantuntijoiden voimin. Vieraina ovat ympäristöpolitiikan dosentti Minna Santaoja Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta sekä ympäristöteologian tutkijatohtori Panu Pihkala Helsingin yliopistosta.
NÄKÖKULMA
Vastuullisuuspäällikön työpöydällä: Riekkojen soidinalue, vaelluskalojen avustettu luonnonkierto ja muita kuulumisia ympäristöasiantuntijalta
Meillä Pohjolan Voimassa on käynnissä monia kestävyyteen liittyviä toimia sekä vesistöissä että maa-alueilla, kun samalla suunnittelemme ja valmistelemme vuotta 2025. Luonnon monimuotoisuusohjelmamme ja vaelluskalastrategiamme ohjaavat vesiympäristöön liittyviä toimia. PVO-Vesivoiman ympäristöasiantuntija Jyrki Salolla on kädet savessa monissa kehityshankkeissamme, joten kutsuin hänet kertomaan ajankohtaisimpia kuulumisia.
Lue blogista lisää vesiympäristöön liittyvästä kestävyystyöstä
Nuoret vaikuttamisen keskiössä
”Nuorten ympäristöhuippukokous 2024 järjestettiin Espoossa 25.–26.10. Pääjärjestäjänä toimi valtioneuvoston kanslian Nuorten luonto- ja ilmastoryhmä NUOLI. Kokouksen tavoitteena oli lisätä nuorten äänten kuuluvuutta keskusteluissa päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa, tavoittaa nuoria ympäri Suomea, sekä tuottaa nuorten julkilausuma, joka luovutetaan päättäjille. Mielestäni kaikki nämä tavoitteet toteutuivat.
Huippukokouksessa oli yhteensä kahdeksan eri työpajaa, joissa päästiin keskustelemaan kokouksen teemoista monipuolisesti eri pienryhmissä. Nuoria tuli kokoukseen Lapista asti, joten tavoitimme myös kauempaa tulevia nuoria.”
Lue lisää Nuorten ympäristöhuippukokouksen ohjelmapäällikkö ja NUOLIn jäsen Aaro Sariolan vieraskynäkirjoituksesta
ENERGINEN MEININKI
Olemme saaneet Great Place to Work -sertifikaatin™
Pohjolan Voima on saanut Great Place To Work© -sertifikaatin™ tunnustuksena erinomaisesta työntekijäkokemuksesta. Se osoittaa, että olemme tutkitusti hyvä työpaikka. Great Place to Work myöntää sertifikaatin henkilöstötutkimuksen tulosten perusteella. Luottamukseen perustuvasta yrityskulttuurista ja hyvästä työilmapiiristä kertoo päämittari, Trust Index™, jossa saimme 95 prosentin tuloksen.
Great Place To Work -sertifiointi™ on luotettava ja globaalisti arvostettu tunnustus, joka kertoo erinomaisesta työntekijäkokemuksesta, luottamukseen perustuvasta yrityskulttuurista ja sitoutuneisuudesta hyvän työpaikan rakentamiseen. Sertifioinnin saaminen edellyttää, että työntekijäkokemusta mittaavan henkilöstötutkimuksen tulosten keskiarvo (Trust Index) on vähintään 65 %.