Uutiskirje 3/2025

Malttia uudistuspuheisiin! Kiinteistöverotuksen muutokset vaarantavat puhtaan siirtymän etenemisen
Iin kunta on ottanut edelläkävijän roolin puhtaan energian siirtymässä. Muutokset voimalaitosten kiinteistöverotukseen vaarantaisivat hyvän kehityksen, arvioi kunnanjohtaja Marjukka Manninen.
Stoppi edelläkävijyydelle? Suomea on hehkutettu viime vuosina monin sanankääntein energiamurroksen uranuurtajana. Marjukka Manninen, Iin kunnanjohtaja: ”Jo useampi hallitus on linjannut, että Suomen kasvu perustuu puhtaaseen energiaan. Nyt tuntuu, että kiinteistöverotuksen uudistuspuheilla vedetään pohjaa pois tältä kehitykseltä. Puhtaan siirtymän eteneminen vaarantuu.”
Uudistus käytännössä. Voimalaitosten kiinteistövero on noussut keskusteluun osana valtionosuusjärjestelmän uudistusta, jonka tarkoituksena on taata peruspalvelut kaikkialla Suomessa. Valmistelevissa keskusteluissa on pohdittu, pitäisikö kuntien alueella sijaitsevista voimalaitoksista saatavat kiinteistöverotulot viedä osaksi valtionosuuksien tasausjärjestelmää. Tällöin lähes kaikkien tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaloista verotuloja saavien kuntien valtionosuuksia leikattaisiin. Rahat tasattaisiin osana valtionosuutta myös niille kunnille, joissa ei ole voimalaitoksia.
Manninen: ”Valtionosuuksia on tärkeää uudistaa, etenkin sote-uudistuksen jälkeen. Kaikki keinot on käytävä läpi, mutta järjettömät vaihtoehdot on poistettava pöydältä. Voimalaitosten kiinteistövero on sellainen.”
Lue lisää Iin kunnanjohtaja Marjukka Mannisen haastattelusta
KUULUMISIA

Pohjolan Voiman tytäryhtiö Porin Prosessivoima on tehnyt investointipäätöksen 60 megawatin sähköhöyrykattilasta, joka tulee osaksi nykyistä voimalaitoskokonaisuutta. Investointi on osa määrätietoista työtä vähentää Porin Prosessivoiman fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja päästöjä. Käytön hyötysuhde on korkea, sillä lähes kaikki sähköenergia muuttuu lämmöksi.
Kun säästä riippuvainen energiantuotanto lisääntyy, tarvitaan sähköverkkoon myös entistä enemmän säätökykyä, jota tuleva sähkökattila vahvistaa. Suunnitelmien mukaan investointi valmistuu elokuussa 2026.
Lue lisää investoinnista
NÄKÖKULMA

Vain yhteinen ymmärrys pitää Suomen kilpailukykyisenä
”Varmasti jokainen meistä kantaa huolta maamme tulevaisuuden kilpailukyvystä ja työpaikoista. Aina ei tule kuitenkaan miettineeksi, mitä kilpailukyky tarkoittaa. Minulle se tarkoittaa maata, jossa yritysten on hyvä toimia ja ihmisten työskennellä. Toivon myös, että koulutetut nuoremme haluavat jäädä tänne rakentamaan itsensä näköistä, kestävää tulevaisuutta.
Mutta mikä tai kuka kilpailukyvyn ja työpaikat luo? Kumpikaan kun ei synny itsestään. Tarvitaan kilpailukykyisiä ja kannattavia yrityksiä, jotka pystyvät tekemään viisaita päätöksiä ja näyttämään rohkeutensa tulevaisuuden ennakoimattomuudesta huolimatta”, toteaa Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen.
Lue lisää Ilkka Tykkyläisen ajatuksista blogistamme

Vastuullisuus organisaation kaikessa toiminnassa tarkoittaa myös koko henkilöstön kattavaa vastuullisuusosaamista. Tässä juttusarjassa kerromme, mitä vastuullisuusosaaminen merkitsee eri asiantuntijoiden näkökulmista.
”Vastaan itse tuotanto-omaisuutemme hoidon johtamisesta ja kehittämisestä. Tehtävässäni minulle on ollut erityisen tärkeää parantaa tuotantolaitostemme välistä vuorovaikutusta ja vahvistaa prosessimaista tekemistä, eli kehittää erityisesti pitkän aikavälin elinkaaren hallintaan liittyvää yhteistyötä. Voimalaitosten elinkaarenhallinta on vastuullisuusteko: kun ylläpidämme olemassa olevia voimalaitoksiamme, ne pysyvät turvallisina ja tuottavat jatkuvasti ja pitkään arvoa asiakkaillemme.”
Lue lisää Pohjolan Voiman tuotanto-omaisuudenhoidon johtaja Kaj Råttsin haastattelusta

Työntekijäkokemuksemme palkittiin – mutta paras palkinto on arjen ilmapiiri
”Maaliskuun lopulla saimme upean tunnustuksen: Great Place To Work® -sertifikaatti myönnettiin erinomaisesta työntekijäkokemuksesta. TrustIndex-tuloksemme, 95 %, vahvisti sen, minkä tiedämme arjesta: Pohjolan Voimassa on hyvä olla. Tämä ei ole sattumaa, vaan pitkäjänteisen kulttuurityön tulosta. Omalla kohdallani työ on jatkunut jo 13 vuotta, joiden aikana olen nähnyt, miten kulttuuria rakennetaan systemaattisesti – mutta ei koskaan valmiiksi. Tässä blogissa kerron meidän 40 hengen asiantuntijaorganisaation näköisestä kulttuurista ja jaan menestysreseptimme”, kirjoittaa Pohjolan Voiman HR- ja lakiasioista vastaava johtaja Tiina Nyström blogissamme.
Lue lisää Pohjolan Voiman HR- ja lakiasioiden johtaja Tiina Nyströmin blogikirjoituksesta
