
Vastuullisuus organisaation kaikessa toiminnassa tarkoittaa myös koko henkilöstön kattavaa vastuullisuusosaamista. Sen juuret ovat ajantasaisen tietotaidon lisäksi sekä yrityskulttuurissa että johtamisen käytännöissä. Me Pohjolan Voimassa vahvistamme vastuullisuusosaamistamme esimerkiksi sisäisillä koulutuksillamme sekä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tässä juttusarjassa kerromme, mitä vastuullisuusosaaminen merkitsee eri asiantuntijoiden näkökulmista.
Pohjolan Voiman tietohallintopäällikkö Riku Tähtinen
”Olemme kriittisellä toimialalla, jossa vastuullisuus liittyy oman työni näkökulmasta esimerkiksi järjestelmiin, ihmisten osaamisen varmistamiseen ja tietoturva-asioihin, joilla suojaamme niin ihmisten kuin voimalaitostenkin tiedot. Tekniset ratkaisut ovat tärkeitä, mutta lopulta esimerkiksi tietoturvallisuus kulminoituu ihmisten osaamiseen, kouluttamiseen ja ohjaamiseen.
Ennen, vielä 10–15 vuotta sitten, meidän kaltaistemme organisaatioiden data asui sisäisessä verkossa. Oli konesali, joihin saattoi mennä painamaan nappia. Nykyisin data säilyy isommissa datakeskuksissa EU:n sisällä. Niinpä tietoturvassa on siirrytty verkon ulkokuoren hallinnasta niin kutsuttuun identiteetin- ja pääsynhallintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa keskitettyä tapaa hallita pääsyä organisaatiomme verkkoon ja järjestelmiin. Määritämme siis käyttäjille eräänlaiset alueet, joiden sisällä he voivat järjestelmissämme toimia ja käsitellä tietoa. Tärkeää on myös se, että samoilla tunnuksilla pääsee käsiksi kaikkiin itselle olennaisiin asioihin, sillä suuri tunnusten määrä kasvattaa tietoturvariskiä.
Näillä ratkaisuilla voimme suojata tietoa ulkoisesti, mutta myös sisäisesti vain niille, keille se on olennaista. Kaiken sen tiedon, jonka ihmiset näkevät, he voivat myös jakaa. Siksi ihmisten osaaminen on erityisen tärkeää – jokaisen on tunnistettava, mitä tietoa he voivat jakaa eteenpäin. Ennen olen kouluttanut IT-asioihin myös itsenäisesti, mutta nyt teemme tätä yhdessä HR:n kanssa, sillä kyse on usein myös toimintatapojen yhteisestä kehittämisestä.
Järjestelmiin liittyen olen haarukoinut vastuullisuuspäällikkömme Katjan kanssa, mihin järjestelmään ja sovellukseen keräämme tietoa niin, että saamme kaksoisolennaisuusanalyysimme tuloksia vietyä mukaan riskienhallintaan. Kun mietimme, millaisia toimijoita otamme mukaan IT-palettiimme, teemme riskiarvioita, joissa otamme huomioon esimerkiksi omistuspohjan.
Olen siitä iloisessa asemassa, että työni on samalla osittain harrastukseni. Seuraan aktiivisesti alan asioita ja keskustelua ja pysyn näin ajan hermolla myös kestävyydestä. Energian kulutus ja sen optimointi, sekä laitteiden elinkaaret ovat minulle henkilökohtaisesti kiinnostavia asioita, jotka näkyvät työssä. Hyväksyn meillä käyttöön otettavat laitteet, kuten läppärit, ja varmistan, että ne ovat käypiä ja tehokkaita. Pyrin siihen, että käytössä on vain järkeviä laitteita kulutuksen, ympäristövaikutusten ja elinkaarihallinnan näkökulmasta. Tällaiset laitteet palvelevat mahdollisimman pitkään meillä, tai jatkavat jälkeemme elämäänsä muualla. Laitteisiin liittyy myös yhdenvertaisuus: jokaisella on meillä käytössään yhtä hyvät laitteet ja sama mahdollisuus tehdä työnsä hyvin ja turvallisesti.
Pohjolan Voimalla on helppo toteuttaa ajatuksia kestävästä käytöstä, sillä se tuntuu olevan kaikkien yhteinen asia ja toive. Ajattelen, että vastuullisuus on lopulta isompia ja pienempiä eettisiä valintoja. Omaan ajatusmalliini sopii hyvin se, että kestävyyden tiimoilla tehdään yhä enemmän asioita, jotka ovat tarkemmin mitattavissa. Se tuo meille näkymää, joka on yksi kehityksen kulmakivistä.”